Coworking blir allt vanligare – mycket tack vare de unika fördelar som denna arbetsform har. I Stockholm erbjuds coworking på flera olika nivåer och som företagare kan det vara smart att fundera över vad som passar bäst.
Vad är Coworking?
Coworking skulle kunna översättas till ”att jobba tillsammans”. Begreppet kan däremot tolkas något olika vilket exempel nedan visas. I korthet innebär det att flera företag jobbar under samma tak och delar på gemensamma ytor så som matsal, toaletter, café och ibland även reception. Gränsdragningen mellan kontorshotell och coworking är inte självklar. Men generellt kan de förklaras på följande sätt:
-
- Kontorshotell – Företagen har egna kontor och delar på vissa ytor gemensamt. Fokus ligger på att företagen ska kunna bedriva sin verksamhet i passande lokaler.
- Coworking – Företagen jobbar mer flexibelt gällande arbetsplats. Vissa kanske har egna kontor medan andra sitter på öppna kontorsplatser. Ofta ligger ett större fokus på gemenskap vilket exempelvis kan ske via kvällsaktiviteter, större gemensamhetsytor och flexibilitet gällande tillgänglighet.
Olika nivåer på coworking i Stockholm
Bland de platser som erbjuder coworking i Stockholm finns alltså mycket olika inriktningar och tillgängliga arbetsplatser. Exempel visas nedan:
Arbetsplats
I detta fall erbjuds enbart en arbetsplats, en plats att sitta på och jobba vid. I lokalerna finns bord och stolar där företagarna kan slå sig ner och jobba efter att de kopplat upp sig på gemensamt Wi-Fi. Det kan finnas ett litet kök med micro och vattenkokare men någon större service ges inte.
Arbetsplats och lounge
I detta fall erbjuds inte bara ett skrivbord att sitta vid utan även en lounge med soffor, bord och kanske lite sällskapsspel. Det är inte ovanligt med bordshockeyspel eller liknande som kan användas för att skapa en paus i arbetet. Mat och fika äts i gemensamma matrum och det skapas därmed en lite mer gemenskap än om det enbart är en ren arbetsplats.
Arbetsplats med gemenskap
Coworking är ett begrepp som grundades 1995 i Tyskland. Det var flera hackare som träffades för att dela arbetsytor och kunskap. Från början handlade det alltså inte enbart om att hitta en passande, billig och flexibel arbetsplats utan minst lika mycket om att skapa en gemenskap och kunskapsutbyte.
Detta har en del företag i Stockholm tagit vara på och bygger små ”communityn” där målet är att deltagarna ska få arbetsplats, gemenskap och möjlighet att dela med sig av sina kunskaper. Ett sätt att jobba tillsammans.